Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij

Ależ to było smakowite wydarzenie!

W sobotę, 10 grudnia, spotkaliśmy się w Domu Kultury w Subkowach, aby uczestniczyć w kolejnej edycji wydarzenia Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”.

Na scenie gościliśmy Beatę Górską z kociewską gadką, prof. Maria Pająkowska-Kensik przedstawiła tradycje bożonarodzeniowe na Kociewiu, natomiast muzycznie czas umilili nam młodzi wokaliści uczący się pod kierunkiem Agaty Sowy, którzy zaprezentowali świąteczny repertuar.


Na stołach królowały kociewskie potrawy wigilijne: śledzie pod pierzynką czyli kociewska "szuba", śledzie po kociewsku z farszem z wędzonej makreli, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z wędzonym serem, zupa rybna, ryby w occie, ryby po grecku, pyszna tarta z grzybami, krokiety z kapustą i grzybami, pstrąg w galarecie, „bulewki muszkibadowe”, czyli kartofelki, sztrucla makowa, pierniczek przekładany i serniczek.


Dziękujemy serdecznie wszystkim przybyłym gościom, mamy nadzieję, że nasze potrawy wigilijne przypadły Wam do gustu i stały się smakowitą zapowiedzią nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia.


Organizatorzy:
Powiat Tczewski
Gmina Subkowy
Dom Kultury w Subkowach
Kociewskie Forum Kobiet

Partnerzy:
Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza St. Pasierba z Tczewa
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie
Klub Senior+ w Lignowach Szlacheckich
Klub Seniora w Subkowach
Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE

Dofinansowano ze środków Lokalnej Grupy Działania „Wstęga Kociewia” i Banku Spółdzielczego w Tczewie.